Tarta czekoladowa ♦ Chocolate tart

image

Czekolada to mój nałóg! 🙂 Ulegam mu ostatnio średnio co trzy dni piekąc przepyszną tartę czekoladową, łatwą w przygotowaniu.

Lista składników:

  • 375 gr czekolady gorzkiej
  • 225 gr margaryny
  • 235 gr cukru
  • 6 jajek

Czekoladę wraz z margaryną roztapiamy. Do większej miski rozbijamy jajka i dodajemy cukru/stewii. Mieszamy wszystkie składniki i przelewamy do formy, uprzednio posmarowanej margaryną. Pieczemy 45 minut do godziny w temperaturze 180 stopnii.
Smacznego! 🙂
Przepis pokazała mi moja znajoma Pascale, którą serdecznie pozdrawiam.

Info odnośnie przygotowania:

Można roztopić czekoladę z margaryną w garnku nad parą z drugiego garnka. Proponuję rozgrzać piekarnik w między czasie 😉

Info dla alergików:

Czekolada gorzka najczęściej jest bezmleczna, ale warto sprawdzić skład. Druga sprawa – z reguły zawiera też lecytynę sojową, ale jak się dobrze poszuka to można znaleźć słonecznikową (sklepy bio).
Powszechnie dostępne margaryny zawierają proteiny mleczne (białka mleka). W sklepach z bio żywnością powinniście znaleźć margaryny słonecznikowe/palmowe i sojowe.
Zamiast cukru białego możecie dodać brązowy. Polecam też stewię (1/2 ilości w stosunku do cukru).
Jajka kurze możecie zastąpić przepiórczymi (4 jajka przepiórcze to jedno kurze).

   Chocolate is my addiction ! 🙂 I can’t help myself baking this delicious chocolate tart almost every three days. It’s easy to prepare.

List of ingredients:

375 gr of dark chocolate
225 gr margarine
235 gr sugar
6 eggs
   First, melt chocolate and margarine together. In a large blow, add  eggs and sugar (or stevia) . Then, mix all the ingredients and pour them into a mold, previously greased with margarine. Bake between  45 and 60 minutes at 180 degrees.
Enjoy ! 🙂
   This recipe was presented to me by my friend Pascale. By the way, it’s the best occasion for me to send her greetings !

Information regarding the preparation :

   You can melt chocolate and margarine in double boiler (bain-marie). I suggest you to preheat the oven in the meantime 😉

Allergy Info :

   Dark Chocolate is mostly dairy-free, but it is worth checking the composition. It usually also contains soy lecithin, but if you search well, you can find as well dark chocolate with sunflower lecithin (in your local bio shop).
   Margarines available in traditional shops contain milk protein. But in organic food shops you should find margarine made from sunflower, palm or soy.
   Instead of white sugar, you can use sugarcane or stevia (use half the amount of stevia compared to sugar) .
   You can substitute chicken eggs for quail eggs (4 quail eggs is equivalent to 1 chicken egg).


Reklamy

2 uwagi do wpisu “Tarta czekoladowa ♦ Chocolate tart

  1. Pingback: Wegańska tarta czekoladowa bez glutenu ♦ Gf vegan chocolate tart | Olga Lifestyle

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s