Zupa pomidorowa ♦ Tomato soup

2014-02-14 00.16.38

♦ Scroll down for English version ♦

Przepis na zupę pomidorową trochę inaczej. Receptura powstała po zainspirowaniu się hiszpańską gazpacho i zupą z kurczakiem słodko-kwaśną, którą udało mi się zjeść w dobrej restauracji w Grenadzie.

Lista składników:

  • 500 gr pomidorów
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • połowa małej cukinii
  • puszka pomidorów
  • dwie piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki bulionu na 800 ml wody
  • przyprawy: pieprz, estragon, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, papryka ostra lub słodka – według uznania

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w drobną kostkę. Odkładamy na bok do miski i następnie kroimy cebulę w piórka. Połowę czosnku szatkujemy, a drugą wyciskamy przez praskę. Do garnka wlewamy oliwę i dodajemy cebulę wraz z czosnkiem. Smażymy 3 minuty. W międzyczasie kroimy cukinię w drobną kostkę i po podsmażeniu pierwszych składników, wsypujemy ją do nich wraz z pokrojonymi pomidorami. Smażymy wszystkie warzywa kolejne 3 minuty. Po upływie tego czasu wlewamy pomidory z puszki i dodajemy bulionu. Gotujemy 20 minut. Następnie wsypujemy pokrojonego kurczaka plus przyprawy i gotujemy jeszcze 5 minut.

Bon Appetit!

Info

Dla wegetarian i wegan może być oczywiście wersja bez mięsa i z bulionem warzywnym.

Jeśli wolicie zupy ala krem, możecie zagęścić mąką z tapioki.

Czasem dodaję też trochę czerwonego ryżu, kiedy akurat mam na niego ochotę 😉

A variation of the traditional tomato soup recipe. The recipe was created after being inspired by the Spanish gazpacho soup and also chicken sweet and sour soup, which I  had the chance to eat in a good restaurant in Granada.

List of ingredients:

  • 500 gr tomatoes
  • onion
  • clove of garlic
  • half small zucchini
  • can of tomatoes
  • two chicken breasts
  • 3 tablespoons oil of olive
  • 4 teaspoons of broth for 800 ml water
  • spices: pepper, tarragon, marjoram, basil, oregano, thyme, sweet or spicy paprika – which you prefer

Cut the tomatoes in small cubes. Put aside in a bowl and then cut the onion in the feathers. Half of garlic should be chopped and the other half should be squeezed through. Pour the olive oil into the pot and add the onion with the garlic. Fry for 3 minutes. In the meantime, cut the zucchini into small cubes and after frying the first ingredients, add it to the pot with the cubes of ​​tomatoes. Fry all the vegetables for 3 minutes. Afterward, pour the tomatoes can and add the broth. Boil for 20 minutes. Then add the pieces of chicken, previously cuted in cubes. At the end add spices and cook for another 5 minutes.

Bon Appetit !

Info

For vegetarians and vegans can obviously create your own version of this recipe without meat and with vegetable broth.

If you prefer cream soup, you can thicken with tapioca flour.

Sometimes, according to my mood, I add a little bit of red rice.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Zupa pomidorowa ♦ Tomato soup

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s