Bezglutenowe szare kluski ♦ Polish gluten-free raw potato dumplings

Szare kluski

♦ Scroll down for English version ♦

Da się zrobić!

Lista składników:

· 6 dużych ziemniaków
· opakowanie mączki z zielonego groszku
· duża cebula
· boczek
· olej (ja użyłam ryżowego)

Przygotowanie:

Zblenduj bądź zetrzyj na tarce ziemniaki. Odcedź. Dodaj mączki. Ulep w małe kulki i wsyp do garnka z gotującą osoloną wodą. Na patelni podsmaż cebulę z boczkiem i dodaj ugotowane kluski. Smaż wszystko razem kolejne kilka minut. Gotowe!

Smacznego!

Info:

Możesz użyć innej mączki albo mąki bezglutenowej. W Belgii robiłam z mąką gryczaną jak i z ryżową.
Polecam olej ryżowy, ponieważ wytrzymuje bardzo długo wysoką temperaturę na patelni bez palenia się.

You can make it!

List of ingredients:

· 6 big potatoes
· one packet of pea starch
· big onion
· bacon
· oil (I’ve used rice oil)

Preparation:

Grate potatoes fine. Drain off brown liquid. Add flour to make stiff dough. Drop into boiling salted water from wet spoon. Fry in rice oil with bacon and onions.

Enjoy!

Info:

You can use other starch or gluten-free flours. In Belgium I’ve made with buckwheat flour or rice flour. I recommend rice oil. Works well in high cooking temperatures when deep-frying.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s