Naleśniki bezglutenowe i bez mleka krowiego ♦ Dairy-free and gluten-free pancakes

♦ Scroll down for English version ♦

Moje pierwsze naleśniki! 🙂 Nigdy ich nie lubiłam, bo były dla mnie za ciężkie. Te, które widzicie na zdjęciach są lekkostrawne i pyszne! 🙂

Składniki:

Zdjęcie pierwsze: 50 gr mąki kukurydzianej, 200 gr mąki ryżowej,  16-18 jajek przepiórczych,500 ml mleka migdałowego.

Zdjęcie drugie: 125 gr mąki ryżowej, 125 gr mąki kasztanowej, 16-18 jajek przepiórczych, 500 ml mleka ryżowo-migdałowego. Polewa czekoladowa: margaryna, miód, kakao i trochę wody.

Zdjęcie trzecie: 50 gr mąki migdałowej, 100 gr mąki kasztanowej, 100 gr mąki ryżowej, 16-18 jajek przepiórczych, 500 ml mleka migdałowego i szczypta płatków migdałowych. Mus: truskawki i brzoskwinia.

Wykonanie:

Do dużej miski wbić jajka i wsypać mąkę. Następnie dodawać mleka mieszając całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Naleśniki smażyć na dużym ogniu przez kilka minut.

Info:

Jedno jajko kurze odpowiada czterem jajkom przepiórczym. Wolicie wybrać kurze? W takim razie będą Wam potrzebne cztery.

Mleko migdałowe z powodzeniem można zastąpić ryżowym, kokosowym, sojowym, z orzechów laskowych albo owsianym, jeśli jest bezglutenowe.

Inne mąki bezglutenowe z którymi możecie eksperymentować: gryczana, sojowa, z komosy ryżowej, jaglana, amarantusowa, z bobu itp.

Polewę czekoladową uzyskacie mieszając wszystkie składniki w garnku na małym ogniu. Najpierw margaryna, miód, potem kakao i trochę wody. Gotowe!

Mus owocowy: do garnka wsypać owoce i gotować aż zmiękną. Po ostudzeniu zblendować.

Do dzieła i smacznego! 🙂

Can you believe that they are my first pancakes?! I never liked them, because pancakes used to be heavy for my stomach. These ones on the photos are light and delicious!

Ingredients:

1 photo: 50 gr corn flour, 200 gr rice flour, 16-18 quail eggs, 500 ml almond milk.

2 photo: 125 gr rice flour, 125 gr chestnut flour, 16-18 quail eggs, 500 ml rice almond milk. Chocolate glaze: margarine, honey, cacao and a bit of water.

3 photo: 50 gr almond flour, 100 gr chestnut flour, 100 gr rice flour, 16-18 quail eggs, 500 ml almond milk, pinch almond flakes. Mousse: strawberries and peach.

Preparation:

Add eggs and flour into big bowl. Next, pour milk on it, mixing al the time till you gonna have liquid consistance. Afterward cook the mixture on the pan at high temperature during few minutes.

Notes:

4 quail eggs is equivalent to 1 chicken egg. Would you like to use chicken eggs in recipes? Then you need 4.

What kind of milk you can choose instead of almond milk? Many! Rice, coconut, soy, hazelnut or oat milk (if is gluten-free).

Others flours with whom you may experiment: buckwheat, soy, quinoa, millet, amaranth, broad bean etc.

How to make the chocolate glaze? Mixing every ingredients in small pot. First margarine, then honey, next cacao and a bit of water in the end. Ready!

Fruits mousse: put fruits to a small pot and wait till become soft. Next step is to mix them when they are not so hot.

Enjoy! 🙂


Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s