Ciecierzyca w roli głównej ♦ Chickpeas breakfast

wpid-img_20140722_125635.jpg

♦ Scroll down for English version ♦

Uwielbiam tworzyć dania z tego, co akurat znajduje się w mojej kuchni. Tym razem jako główny składnik potraktowałam cieciorkę, której ugotowałam za dużo na hummus. Wykorzystałam też mus owocowy zrobiony kilka dni wcześniej. Miskę śniadaniową dopełniłam ziarnami słonecznika, pestkami dyni i migdałami. Świeżych owoców niestety nie miałam więc dodałam suszone śliwki. Zwieńczeniem całości były wafle czekoladowo-ryżowe, którymi się ostatnio zajadam..

Składniki:

  • garść ugotowanej ciecierzycy
  • 5 łyżek musu (u mnie z sezonowych owoców: agrest z nektarynkami)
  • ziarna słonecznika
  • pestki dyni
  • migdały
  • suszone śliwki (nie za dużo, bo inaczej przeczyszczą Was szybko 😉 )
  • wafle kakaowo-ryżowe (opcjonalnie)

Jeśli masz gotową cieciorkę oraz mus, to przygotowanie zajmie Ci dosłownie moment.

Info

Ciecierzycę kupuję surową. Wsypuję do garnka, zalewam wodą i odstawiam na noc. Następnego dnia gotuję na średnim ogniu. Zajmuje to dość dużo czasu. Zastępczym rozwiązaniem może być gotowa cieciorka w puszce bądź słoiku.

Mus – gotuję owoce do miękkości. Ostudzone miksuję.

I love to create dishes from available ingredients in my kitchen. This time the main ingredient it’s chickpea. It was a source of inspiration for my breakfast.
So, I put a one handful of it into a bowl. Then I added fruits mousse which I had in the fridge (it was prepared few days ago) and some other things: sunflower and pumpkin seeds, almonds and dried plums (I didn’t have fresh fruits at this time). I ate with cocoa-rice crispbread, because lately I’m crazy about it! 😉

Ingredients:

  • a handful chickpeas
  • 5 tablespoon mousse (I had made from seasonal fruits: gooseberry with nectarines)
  • sunflower seeds
  • pumpkin seeds
  • almonds
  • dried plums (not to many, otherwise suddenly you might have quick process of digestion 😉 )
  • cacao-rice crispbread (optional)

If you have cooked chickpeas and mousse, then the preparation won’t take a lot of time to do.

Note

Usually I buy raw chickpeas. I put them to a pot, cover with water and I leave them, this way for a night. Next day I cook them on the medium temperature through quite long time. Another solution that you can choose, it’s to buy already prepared chickpeas (canned or in a jar)

Mousse – I cook fruits till them become ready. Afterward I mix them to get liquid consistency.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s