Chleb bezglutenowy na zakwasie gryczanym ♦ Gluten-free sourdough bread

♦ Scroll down for English version ♦

Witajcie! 🙂

Dzisiaj przedstawiam Wam chleb, który udało mi się doprowadzić do perfekcji. Po wielu staraniach, próbach, w końcu upiekłam ładny bochenek 🙂
Przepis znaleziony na blogu rybkabezglutenowa. Poniżej odsyłacz do źródła inspiracji 😉

http://rybkabezglutenowa.blogspot.be/2014/05/bezglutenowy-chleb-gryczany-na-zakwasie.html

Info

Zakwas wyhodowałam z mąki gryczanej niepalonej zmieszanej z ciepłą wodą (z gazowaną wychodzi trochę lepszy 😉 ).
Z własnego doświadczenia wiem też, że w okresie letnim, pierwszy zakwas najlepiej zapoczątkować podczas upałów.
W przepisie napisane jest, żeby ciasto na chleb uformować wieczorem i zostawić na noc. Następnego dnia przekładam ciasto do kreskówki i zostawiam ponownie na kilka godzin. Niech sobie jeszcze urośnie! 😉

Hello! 🙂

Today I present you a bread. I figure it out how to make it perfectly, finally! I did it after a few attempts.. But it worth it, because it was very tasty! I’ve found the recipe on this blog.

http://rybkabezglutenowa.blogspot.be/2014/05/bezglutenowy-chleb-gryczany-na-zakwasie.html

Note

I made sourdough with raw buckwheat flour and water (usually, with sparkling or warm water it’s a little bit better).
In the recipe you can find all the instructions how to do preparation. Nevertheless, I added just one more step. The following day, I put dough to a baking tin and I let it grow again for a few hours. That’s it! 🙂

∗ On the blog it’s a possible to translate the language from polish to english.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s