Czekoladowe muffiny ♦ Chocolate muffins

Chocolate muffins

♦ Scroll down for English version ♦

Po wakacyjnej przerwie wracam do Was ze słodkim przepisem.. 😉
Mówi się, że do trzech razy sztuka – tak było w tym przypadku 😀 Muffiny wyszły mi satysfakcjonująco zjadliwe po dwóch nieudanych próbach..
Mówi się też, że „praktyka czyni mistrza” 😉

Składniki:

  • 220 gr margaryny
  • 100 gr cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 85 gr mąki ryżowej
  • 165 gr mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao

Wykonanie:

Rozpuść margarynę w garnku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do dużego naczynia dodaj mąki przesiane przez sito, jajka, bezglutenowy proszek do pieczenia i kakao. Następnie dolej rozpuszczoną „cukrową” margarynę i wszystko dokładnie wymieszaj (możesz to zrobić za pomocą miksera, trzepaczki kuchennej albo <tak jak ja, eksperymentując z owym przepisem podczas pobytu w domu rodzinnym> w Thermomixie).

Kolejnym krokiem jest wylanie powstałej masy do papierowych papilotek bądź silikonowych foremek; jak to woli. Mi wystarczyło na 20 sztuk 🙂 i włożenie do rozgrzanego piekarnika. Piec należy przez 20 minut w temperaturze 150 stopni.

Muffiny są najlepsze pierwszego dnia, kolejnego robią się trochę suche (dojdę do tego dlaczego :p ulepszając ten przepis i wymyślając nowe, bo bardzo zasmakowały mi takie mało słodkie słodkości).

After the holidays I come back with a sweet recipe for you guys 😉
They say „third time lucky” – it was these case 😀 My homemade muffins were finaly delicious after two epic fails..
They also say „practice makes perfect” 😉

Ingredients:

  • 220 gr margarine
  • 100 gr sugar
  • a packet vanilla sugar
  • 4 eggs
  • 85 gr rice flour
  • 165 gr buckwheat flour
  • 2 teaspoon baking powder
  • a tablespoon cacao

Preparation:

Melt margarine in a pot with sugar and vanilla sugar. Sift flours with a sifter in to a big bowl. Next, put to it: eggs, gluten-free baking powder and cacao. Afterward add melted margarine with sugar and mix everything together very precisely (you can do it by mixing in a blender/food mixer or dough beater or even in Thermomix 😉 )

Next step is to pour muffin dough into a muffins paper cups or silicone muffin cups/pans – up to you, my readers. The preparation should be enough for 20 pieces. Now, the last thing is to put prepared muffin dough to preheated oven in 150 degrees and bake for 20 minutes.

The muffins are the best during first day, next day they become to be a bit dry (I’ll figured it out why :p improving this recipe and creating new ones, because I start to like kind of „not so sweet” pastries).
Ciacho na widelcu

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s