Pasta z tuńczyka ♦ Tuna paste

Tuna paste

♦ Scroll down for English version ♦

Znudził się Wam tradycyjny tuńczyk z puszki? To poniżej macie doprawioną wersję 😉

Składniki:

  • tuńczyk w puszcze w sosie własnym/w wodzie
  • 2 i 1/2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka szczypiorku bądź połowa małej cebuli
  • mały ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/4 soku z limonki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki ugotowanej komosy ryżowej (opcjonalnie)

Wykonanie: proste i gotowe w 5 minut

Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę. Wylej wodę z puszki i odsączonego tuńczyka wraz z pokrojonymi warzywami włóż do miski. Dodaj oliwę, musztardę i mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dopraw przyprawami.
Możesz opcjonalnie dołożyć komosy ryżowej, żeby pasta przypominała bardziej sałatkę 😉

Idealnie sprawdza się jako zastępnik masła do bezglutenowych kanapek albo dip do potraw bądź warzyw.

Smacznego!

Bored of tuna can? Let’s spice it up!

Ingredients:

  • canned natural tuna in water
  • 2 1/2 tablespoon mustard
  • 1 tablespoon chives or half of small onion
  • small clove garlic
  • pinch of salt and pepper
  • 1/2 teaspoon curry
  • 1 teaspoon cumin
  • 1 teaspoon olive oil
  • 1/4 lime juice (optional)
  • 2 tablespoon cooked quinoa (optional)

Preparation: easy and ready in 5 minutes

Start by cutting the onion and garlic in small pieces. Empty the juice from the tuna can and pour tuna, onion and garlic into a big bowl. Add the olive oil and mustard and mix until you have a smooth mixture.
Add the spices (curry, cumin, salt and pepper) together.
You can also add quinoa to the mixture to make it a bit more hearty.

Eat this paste on a slice of gluten-free bread or toast or as a side dish with a fresh dish salad.

You will discover how much mustard and cumin works great together. If you want to bring a little bit of freshness in the preparation you can add the juice of 1/4th of a lime.

Enjoy!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s