Zupa krem z łodyg brokułów i rukoli ♦ Broccoli stalks and rucola cream soup

soup

♦ Scroll down for English version ♦

Brokuły są jednym z moich ulubionych warzyw 🙂 Nie zawierają grama cukru! Dlatego, że je tak bardzo lubię (i są zdrowe), wykorzystuję nie tylko różyczki, ale również łodygi 🙂 Ten post jest właśnie o nich.

Przeczytałam kiedyś, że łodygi brokułów można zrobić na wiele różnych sposobów.. Ja gotuje z nich głównie zupę. No, czasem zdarza mi się zjadać łodyżki młodych brokułów, bo są miękkie i smaczne na surowo 🙂 Kluczem do wykorzystania tych części tego warzywa jest obranie ich z łyka (tak, jak w przypadku szparagów czy selera naciowego) i.. to wszystko 🙂 potem możecie je wykorzystać w upodobany sposób 😉

Ps. Rukole też uwielbiam 😉

Składniki na zupę:

  • łodygi brokułów
  • garść rukoli
  • jedna czerwona i jedna biała cebula
  • ząbek czosnku
  • pietrucha
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Łodygi brokułów obieram z łyka. Ziemniaki i pietruchę ze skórki. Cebule i czosnek z warstw. Następnie wszystkie warzywa kroję w dużą kostkę. Do garnka wlewam olej i wsypuję pokrojone warzywa. Duszę pod przykrywką od 10 do 15 minut. Po tym czasie dolewam wody – tak żeby przykryła składniki w garnku, nie więcej. Przyprawiam i gotuję do momentu kiedy warzywa będą miękkie. Tuż przed końcem gotowania dodaję umytą rukole. Na koniec miksuję całość by uzyskać zupę krem 🙂

Nie lubię marnować jedzenia dlatego stworzyłam ten przepis na szybką, pyszną zupę brokułową z dodatkiem zwiędniętej już rukoli – pomysł na to, żeby nie wyrzucać kilkudniowych liści 😉

 ♦

Broccoli are one of my favorite vegetables 🙂 They don’t contain sugar at all! Therefore (they’re very healthy) I use not only broccoli florets but broccoli stalks as well 🙂 This post it’s about them.

I’ve read, that broccoli stalks we can make in many different ways.. I do a soup from/with them mainly. Sometimes it happens to me to eat a fresh, young, raw broccoli stalks – they are tasty. A key to use broccoli stalks it’s to peel off them from the tough outer layer (the same way how we do with asparagus or celery stalks) and.. that’s it 🙂 afterwards you can use them how do you want to/prefer 😉

Ps. I adore rocket as well 😉

Ingredients for a soup:

  • broccoli stalks
  • handful rucola
  • one red and one white onion
  • garlic clove
  • parsley root
  • 3 potatoes
  • 2 tablespoon oil
  • salt and pepper

Preparation:

I peel off stalks broccoli from the tough outer layer. I peel off potatoes and parsley root from their skin; onions and garlic clove from their layers. Then, I cut into cubes all vegetables. I pour oil in to a pot and I add every veggies to it. I simmer with the lid on around 10, 15 minutes. Afterwards the time I pour a water into a pot till it will cover ingredients inside. I spice it up and cook till vegetables become ready. A few minutes before ending of cooking I put rocket to the broth. The last step is mixing everything with blender to get creamy soup 🙂

I don’t like to throwaway food, that’s why I created this recipe. Recipe for tasty, quick broccoli stalks cream soup with withered rocket – also an idea how not to waste a few day’s stay rucola leafs 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s