Hummus bez tahini ♦ Hummus without tahini

♦ Scroll down for English version ♦

Zrobić dobry hummus to wcale nie łatwe zadanie.. Dzisiaj dzielę się z Wami moją kulinarną wersją tej pysznej, bogatej w witaminy i minerały pastą. W końcu! Po kilkunastu próbach..

Złotym kluczem do wykonania tego przysmaku ze wschodniej kuchni, jest odpowiednia ilość wody i przypraw.

Zatem, do dzieła! 🙂

Składniki:

  • 200 gr suchej ciecierzycy
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju lnianego Olini
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu
  • szczypta przyprawy curry
  • 100 ml wody

Przygotowanie:

Wieczorem namaczam ciecierzyce w garnku i zostawiam na noc (co najmniej 12 godzin). Następnego dnia gotuję przez 1,5 godziny na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając i dolewając wody. Ugotowaną cieciorkę obieram z łupinek (można pominąć ten etap) by hummus był bardziej kremowy. Obrane nasiona i czosnek wsypuję do blendera i miksuję do czasu aż masa stanie się na tyle gęsta, że mikser nie będzie mógł dłużej mielić. Kolejno dodaję oleju, przyprawy i znowu blenduję do momentu kiedy wszystkie składniki się ze sobą połączą. Na sam koniec dolewam wody i ostatni raz miksuję do uzyskania jednorodnej konsystencji.

Info:

Idąc na skróty możecie użyć cieciorki z puszki, choć osobiście nie stosowałam takiego rozwiązania.
A przyprawy to kwestia smaku 😉

http://olini.pl/olej-lniany-olini

Na kod rabatowy olgalifestyle macie 20% zniżki na wszystkie produkty Olini. Promocja obowiązuje do końca tego roku więc nie przegapcie okazji! 😉

It’s not easy to make a good hummus. Actually it’s a big challenge. Today I share with you my version of this delicious, healthy paste. Finally! After several attempts..

The key to prepare this super food dip from the eastern kitchen/cuisine, it’s suitable quantity of water and spices.

Let’s do it! 😉

Ingredients:

  • 200 gr raw chickpea
  • clove garlic
  • 2 tablespoon linseed oil Olini
  • teaspoon salt
  • teaspoon cumin
  • teaspoon nutmeg
  • pinch pepper
  • pinch curry
  • 100 ml water

Preparation:

In the evening I put beans to a pot and soak them for a night (at least 12 h). In the following day I cook chickpeas for about 1,5 h over medium heat. From time to time I mix with the spoon and pour water to the pot. I peel off the skin of the cooked beans (you can skip this step) to get more creamy hummus after. Afterward I put peeled chickpeas and garlic to a blender and I mix till mixture become thick. I add oil, spices and I mix again for a while. In the end I add water and I mix for the last time till I’ll get creamy consistency.

Info:

To make all preparation shorter you can use canned chickpeas, but personally I didn’t try this way.
Add spices according to your taste 😉

http://olini.pl/olej-lniany-olini

For olgalifestyle readers Olini gives special promotion for every oils that you can buy in their online shop. It’s 20% reduction till end of this year. Don’t miss this opportunity! 😉

 

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Hummus bez tahini ♦ Hummus without tahini

  1. Pingback: Pesto pietruszkowe ♦ Parsley pesto | Olga Lifestyle

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s