Jajka przepiórcze ♦ Quail eggs

Quail Eggs

♦ Scroll down for English version ♦

Witajcie! 🙂
Dzisiaj chcę się z Wami podzielić kilkoma informacjami o jajkach przepiórczych, które wybieram zamiast kurzych. Co prawda już coraz częściej rezygnuję z jaj ogólnie i używam produktów zastępczych takich jak len na przykład albo ziarenka szałwii hiszpańskiej 🙂

Krótko o jajkach przepiórczych:

Zastępują jaja kurze, z tymże jedno jajko kurze to cztery jajka przepiórcze. Skorupka tych jajek jest bardzo twarda więc rozbijamy za pomocą noża z ostrzem piłkowym. Ogromnym plusem jest fakt, że rzadko bywają alergenne 🙂 Niestety w zimniejsze dni przepiórki nie chcą składać jajek (w warunkach ekologicznych)..
Smakują jako jajka gotowane, smażone. Można z powodzeniem stosować w wypiekach.

Ile gotować? Odsyłam tutaj.

Hello! 🙂

Today I want to share with you some information about quail eggs. Why? Because I choose them instead of chicken eggs. Lately I even switch to flax or chia seeds 🙂

Shortly about quail eggs:

They replace chicken eggs. However, one chicken egg is an equivalent of four quail eggs. Their eggshell is tough. You need to use a kitchen knife to crack these eggs carefully. Big plus for quail eggs is the fact, that they are rarely allergenic 🙂 Unfortunately during cold seasons it’s hard to get organic quail eggs – quails aren’t lay eggs at that time..
This little, cute eggs are tasty cooked or fried. You can use them for pastry as well.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Jajka przepiórcze ♦ Quail eggs

  1. Pingback: Wegańska tarta czekoladowa bez glutenu ♦ Gf vegan chocolate tart | Olga Lifestyle

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s