Wegańska tarta czekoladowa bez glutenu ♦ Gf vegan chocolate tart

♦ Scroll down for English version ♦

Coraz bliżej Święta.. 🙂 Za każdym razem cieszę się jak dziecko na nadchodzącą Wigilię. Lubię dekorować dom i krzątać się w kuchni pełnej świątecznych zapachów.. W tym roku po raz pierwszy przyjdzie mi spędzać wigilijny wieczór w gronie belgijskiej rodziny więc tradycyjne, polskie potrawy będę przygotowywać zupełnie sama.. Oczywiście, zawsze mogę liczyć na podpowiedzi mojej mamy 😉 Ale w większości przypadków uczę się na swoich własnych błędach.. W końcu dieta bez glutenu i nabiału, to niemałe wyzwanie..

Dzisiaj chcę się z Wami podzielić nowym przepisem na tartę czekoladową. Nie jest to wypiek kojarzący się z polskimi Świętami Bożonarodzeniowymi, ale sprawdzony, także pozostaje u mnie w zanadrzu jako plan B, gdybym nie zdążyła przyrządzić nic innego.. Po prawdzie, nie piekłam jeszcze typowych świątecznych ciast.. Nie licząc ciasteczek na Świętego Mikołaja 😉 Jak widać, wiele przede mną!

Mój pierwszy post na blogu jest o tej samej tarcie o której pisze teraz, z tą różnicą tylko, że zmieniłam trochę składniki i wyszła wegańska tym razem! 🙂

Składniki:

  • 300 gr gorzkiej czekolady
  • 150 gr margaryny
  • 6 łyżek lnu
  • 18 łyżek wody
  • 50-75 gr stewii
  • łyżeczka bg proszku do pieczenia
  • 100 gr mąki z ciecierzycy

Czekoladę wraz z margaryną roztapiam. Ja robię to w garnku nad parą z drugiego garnka. Kolejno, miksuję len z zimną wodą w blenderze. Do większej miski wsypuję stewie – ilość według uznania. Następnie dodaję zmielony len w konsystencji przypominający jaja 🙂 bezglutenowy proszek do pieczenia; mąkę, którą przesiewam przez sito i na koniec – płynną czekoladę. Mieszam wszystkie składniki i przelewam do formy, uprzednio posmarowanej margaryną. Pieczę na dwóch grzałkach 45 minut do godziny w temperaturze 180 stopni.

Ważne info:

Czekolada gorzka najczęściej jest bezmleczna, ale warto sprawdzać skład. Druga sprawa – z reguły zawiera też lecytynę sojową, ale jak się dobrze poszuka to można znaleźć słonecznikową (sklepy ze zdrowa żywnością).
Powszechnie dostępne margaryny zawierają proteiny mleczne (białka mleka). W sklepach z produktami bio powinniście znaleźć margaryny słonecznikowe/palmowe i sojowe.
Polecam też stewie (1/2 ilości w stosunku do cukru). Używając tej skrystalizowanej rośliny, w całej tarcie będziecie mieli tylko taką zawartość cukru ile jest w gorzkiej czekoladzie. Chyba, że wykorzystacie surową czekoladę bez cukru, a są takie 😉

Christmas is coming.. 🙂 Every time, I’m happy as a child about it. I like to decorate my place and being in the kitchen smelling Christmas flavor. This year, for the first time I’m going to my Belgian family to celebrate Christmas Eve at their home. This is why I have to prepare traditional Polish meals by myself.. I can count on my mum of course, and ask her about anything, but usually I need to deal with gluten-free and dairy-free dishes on my own.. Preparing this kind of food isn’t the easiest thing to do.. But I like to try anyway! 🙂

Today I want to share with you a new recipe for chocolate tart. Brownie isn’t the best example of Polish Christmas cakes, but it’s my plan B, in case I won’t have time to create and bake anything else.. To be honest – I have never baked Christmas cake before.. Besides cookies for Saint Nicholas Day 😉 As you can see, a lot of experiments in front of me!

My first post on my blog is about the same tart, but this time I changed some ingredients and finally I got new recipe – vegan chocolate tart without gluten! 🙂

Ingredients:

  • 300 gr dark chocolate
  • 150 gr margarine
  • 6 tbsp flax
  • 18 tbsp water
  • 50-75 gr stevia
  • 1 tsp gf baking powder
  • 100 chickpea flour

First, I melt chocolate and margarine together. I do it by melting chocolate and margarine in double boiler (bain-marie). Afterward, I mix flax with cold water in blender. To a big bowl, I add stevia – quantity depends on your desire. Next, I put to it mixed flax, which consistency looks like eggs 🙂 I sift flour with a sifter to the bowl and I add gf baking powder and the last thing – melted chocolate. Then, I stir all ingredients and pour them into a cake form, previously greased with margarine. I let it bake between 45 and 60 minutes at 180 degrees.

Notes:

Dark chocolate is mostly dairy-free, but it is worth checking the composition. It usually also contains soy lecithin, but if you search well, you can find as well dark chocolate with sunflower lecithin (in your local bio shop).
Margarines available in traditional shops contain milk protein. But in organic food shops you should find margarine made from sunflower, palm or soy.
I recommend stevia (half the amount of stevia compared to sugar). Using this crystallized plant you get the all sugar just from the dark chocolate, that you choose. Unless you find raw chocolate without sugar, they exist! 🙂
Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Wegańska tarta czekoladowa bez glutenu ♦ Gf vegan chocolate tart

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s